Κ. Διαλέτης Ορθροπαιδικός Χειρουργός

Κ. Διαλέτης Ορθοπαιδικός Χειρουργός (Βιογραφικό - σχόλια εδώ)
Δ/ντης Ορθοπαιδικής κλ. Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, κλ. Περιστερίου.


τ. Επιμελητής Princess Alexandra Hospital, Harlow, UK

τ. Επιμελητής Γ. Ν. Καρπενησίου

τ. Αν. Δ/ντης Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού

Κέντρο ολικής αρθροπλαστικής ισχίου μικρής επεμβατικότητας ALMIS Ιατρικού Κέντρου Περιστερίου,
και Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης.

Ειδικός στις Ολικές αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος και στη χειρουργική άνω άκρου



Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου 2017

Η εξέλιξη στην ολική αρθροπλαστική ισχίου (και γόνατος). 24ΩΡΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ. Ελάχιστη επεμβατικότητα, ελάχιστη αιμορραγία, ελάχιστος πόνος, ελάχιστη νοσηλεία!

·         Μικρή τροποποίηση στην προσπέλαση ALMIS (την πετυχημένη προσπέλαση στην αρθροπλαστική  ισχίου με τις μηδενικές επιπλοκές)
·         Μικρές τροποποιήσεις στο προ και μετεγχειρητικό πρωτόκολλο
·         Μεγαλύτερη ανακούφιση για τον ασθενή ο οποίος εξέρχεται στο 24ωρο με
-ελάχιστο πόνο: κατά την διάρκεια της μικρής νοσηλείας δε χρειάζεται να λάβει οπιούχα αναλγητικά παρά μόνο παρακεταμόλη (σαν depon) ενδοφλέβια
-ελάχιστη αιμορραγία: παλαιότερα με την προσπέλαση ALMIS έπεφτε αρκετά ο αιματοκρίτης χωρίς όμως να χρειάζεται μετάγγιση ο/η ασθενής. Τώρα εξέρχεται με σχετικά καλό αιματοκρίτη. Εδώ πρέπει να τονίσω ότι η μικρή αιμορραγία τώρα και η λίγο περισσότερη παλιότερα, δεν οφείλονται στην διεγχειρητική απώλεια αίματος, η οποία είναι ελάχιστη, αλλά σε απώλεια αίματος από το οστό για 24 ώρες μετά το χειρουργείο.


Ο/Η ασθενής πονώντας πολύ λιγότερο έχει την άνεση να περπατά 2 ώρες μετά το χειρουργείο και να κάνει τις ασκήσεις του πιο εύκολα. Την επομένη ημέρα το πρωί ανεβοκατεβαίνει σκάλες και μετά τον έλεγχο των αιματολογικών εξετάσεων, μπορεί να αποφασίσει αν θα πάρει εξιτήριο. Από το πρόγραμμα αυτό εξαιρούνται ασθενείς άνω των 80 ετών και οι ασθενείς με σοβαρά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα οι οποίοι συνήθως εξέρχονται και αυτοί αρκετά γρήγορα, στο 48ωρο. 

Το τελευταίο έτος ΟΛΟΙ οι ασθενείς μου που δεν ανήκαν στις παραπάνω κατηγορίες (το 90% των συνολικών ασθενών) εξήλθαν με την θέλησή τους στο 24ωρο. Οι επανεισαγωγές καθώς και οι άμεσες επιπλοκές (αιμορραγία, φλεγμονή, εξάρθρημα, πόνος μετά το 24ωρο) ήταν μηδενικές. Αυτό συμβαίνει σε ελάχιστες κλινικές παγκοσμίως και σε καμία στην Ελλάδα!

Τέλος εννοείται ότι συνεχίζω να χρησιμοποιώ τα βιοεμφυτεύματα τιτανίου Zweymüller τα οποία αντέχουν στα 20 έτη στο 95%, ενώ πολλά θα ξεπεράσουν τα 30 έτη. Μεγάλος σύμμαχος εξακολουθεί να είναι το ζευγάρι των επιφανειών επαφής (μπίλια – κούπα) από οξειδωμένο ζιρκόνιο και ισχυρό πολυαιθυλένιο (verilast) τα οποία έχουν ελάχιστη φθορά στα 30 έτη!